- Akademik Takvim
- Program Bilgileri ve Bologna
- Ders ve Sınav Programları
- 2022 - 2023 Eğitim - Öğretim Yılı ve Sonrası Müfredatı
- 2019 - 2022 Eğitim - Öğretim Yılı Sonrası Müfredatı
- 2017 - 2019 Eğitim - Öğretim Yılı Müfredatı
- Ders İçerikleri
- Çift Anadal, Yandal
- Stajlar
- Bitirme Projesi
- International
- Formlar ve Dilekçeler
<< Öğrenci
(2022 %30 EN) Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü Lisans Ders_İçerikleri_TR
(2022 %30 EN) Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü Lisans_Ders_İçerikleri_ENG
(2019 %30 EN) Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü Lisans Ders_İçerikleri
EEM19101E/EEM19101 Introduction to Electrical and Electronics Engineering / Elektrik-Elektronik Mühendisliğine Giriş (2+0), AKTS-3
Elektrik-elektronik mühendisliği hakkında genel bilgiler, elektrik-elektronik mühendisliği çalışma alanı, elektronik ve teknoloji hakkında genel bilgiler, meslek etiği, elektrik güvenliği, temel elektriksel büyüklüklerle ilgili birimler, elektrik devrelerine giriş, direnç değişimli piller ve alternatif enerji kaynakları, seri ve paralel ağlar, kapasitörler ve kapasitans, manyetik devreler, elektromanyetizma, elektromanyetik indüksiyon, elektriksel ölçüm cihazları ve ölçümleri.
BLM19103/BLM19103E Bilgisayar Programlama I / Computer Programming I (3+2), AKTS-5
Bilgisayar programlamanın tarihsel gelişimi, algoritma ve problem çözme metotları, programlama dillerinin temel kavramları, derleyiciler, yazılım geliştirme ortamları, değişkenler, atamalar, operatörler (karşılaştırma operatörleri), veri tipleri, aritmetik ifadeler, şart ve döngü yapıları, programların tümüyle veya adım adım, çalıştırılması, testi ve çıktılarının incelenmesi, basit giriş ve çıkış yapıları, sınıf yapısı, metodun tanımı ve çağrılması, değişken geçişleri ve metotların aşırı yüklenmesi.
FIZ19115/FIZ19115E Fizik I / Physics I (3+2), AKTS-7
Genel bilgiler, fiziksel büyüklükler, vektörler, tek ve iki boyutta hareket, hareket kanunları, dairesel hareket ve Newton kanunlarının diğer uygulamaları, iş ve kinetik enerji, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu, doğrusal momentum ve çarpışmalar, dönme, döndürme momenti, denge, basit harmonik hareket.
MAT19115E/MAT19115 Calculus I / Matematik I (3+2), AKTS-7
Fonksiyon kavramını ve özelliklerini kavrama ve uygulama, limit ve süreklilik, türev ve türev uygulamaları, integral ve integral uygulamaları, transandantal fonksiyonlar, integral teknikleri, L'Hopital kuralı ve uygulamaları, bir fonksiyonun maksimum ve minimum değerleri ve uygulamaları, belirsiz integral ve özellikleri.
ING19101E Advanced English I / İleri İngilizce I (2+0), AKTS-3
Okuma stratejileri, Paragraf organizasyonu, Günlük dil kullanımına yönelik çalışmalar, Güncel konularda metinler, Sözcük bilgisi geliştirme alıştırmaları.
ÜSA19101 Türk Dili ve Kültürü I / Turkish Language I (2+0), AKTS-2
Dilin tanımı, dilin millet hayatındaki yeri ve önemi, dil ve kültür ilişkisi, Türk Dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk Dilinin gelişimi, sesler ve sınıflandırılması, ses özellikleri, ses bilgisi kuralları, hece bilgisi, imla kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve uygulaması, yapım ekleri ve işlevleri, sözcük türleri kullanılış şekilleri, edebi metinlerdeki uygulamaları
ÜSA19103 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi I / Atatürk’s Principals and History of Reforms I (2+0), AKTS-2
On dokuzuncu yüzyıldaki ilk reform hareketlerinden başlayarak 1930’lu yıllara kadar olan dönemde Türk Modernleşmesi, Osmanlı yenileşme hareketleri, Batılılaşma çabaları, Anayasa hareketleri, I. Dünya Savaşı, Milli Mücadele, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Atatürk Devrimleri.
BLM19104/BLM19104E Bilgisayar Programlama II / Computer Programming II (3+2), AKTS-5
Nesne-tabanlı kavramların (Objeler, Sınıflar, Kalıtım ve çokbiçimlilik) tekrarı, Arayüzler, Soyut sınıflar, Java GUI, istisna yönetimi ve metin I/O, olaya dayalı programlama, C programlama dilinin temel kavramları, işaretçiler, yapılar.
FIZ19116/FIZ19116E Fizik II / Physics II (3+2), AKTS-7
Yük ve madde, elektrik alan, Gauss kanunu, elektrik potansiyeli, kapasitör ve dielektrikler, akım ve direnç, elektromotor kuvvet ve elektrik devreleri, manyetik alan, alternatif akım.
MAT19116E/MAT19116 Calculus II / Matematik II (3+2), AKTS-7
Diziler, seriler, vektörel hesap, çok değişkenli fonksiyonlar, limit, süreklilik, kısmi türev, zincir kuralı, doğrultu türevleri, maksimum ve minimum, Lagrange çarpanları yöntemi, Taylor formülü, iki ve üç katlı integraller, eğrisel integraller, yüzey alanı ve yüzey integralleri, uygulamalar.
MAT19126/MAT19126E Lineer Cebir / Linear Algebra (3+0), AKTS-5
Vektörler, Lineer denklemler ve Matrisler, Lineer Denklemlerin Çözümü, Vektör Uzayları ve Alt Uzayları, Diklik, Determinantlar, Özdeğerler ve Özvektörler.
ING19102E Advanced English II / İleri İngilizce II (2+0), AKTS-3
Bağlaçlar, sıfatlar ve belirteçlere ilişkin dilbilgisi takviyesi ve alıştırmaları, Yeniden yazma alıştırmaları, Paragraf planlama ve yazma alıştırmaları, Genel kültür geliştirmeye ve farklı dil kullanımları göstermeye yönelik güncel metinler, Farklı öğrenme türlerindeki öğrencilere hitap edecek görsel ve işitsel metinler, Hedef sözcüklerin kullanımını ve telaffuzunu geliştirici görsel ve işitsel alıştırmalar.
ÜSA19102 Türk Dili ve Kültürü II / Turkish Language II (2+0), AKTS-2
Kompozisyonla ilgili genel bilgiler, kompozisyon yazmada kullanılacak plan ve uygulaması, kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulaması, cümlenin unsurları, cümle tahlili ve uygulaması, edebiyat ve düşünce dünyası ile ilgili eserlerin okunup incelenmesi, yazılı kompozisyon türleri ve uygulaması, anlatım ve cümle bozuklukları ve bunların düzeltilmesi, bilimsel yazıların hazırlanmasında uyulacak kurallar (makale, rapor, tebliğ vb.)
ÜSA19104 Atatürk İlkeleri ve İnkilap Tarihi II / Ataturk's Principals and History of Reforms II (2+0), AKTS-2
1930’lu yıllardan 2000’li yıllara kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel süreçleri, II. Dünya Savaşı, çok partili hayata geçiş, DP dönemi, 1961 Anayasası, 12 Mart ve 12 Eylül Dönemleri ve nihayet 2000’li yıllarda toplumumuzun geçirdiği değişim ve dönüşümler. Siyasi partiler, fikir hareketleri ve ideolojik tartışmalar, köyden kente göç ve şehirleşme, sanayileşme gibi olgular
EEM19201/EEM19201E Tasarım Yazılımları / Design Software (2+2), AKTS-3
Temel LabVIEW kavramları: ön pano ve blok diagramı; ön pano kontrolları ve blok diagram fonksiyonları; veri tipleri, programlama yapıları: WHILE döngüsü, FOR döngüsü, CASE, SEQUENCE, EVENT yapıları; waveform chart ve waveform graph; numerik ve matematik fonksiyonları; numerik, Boolean, karakter, dizi, cluster kontrol ve indikatörler, Sub VI kavramları. ELVIS II platformu ile gerçek dünya bağlantısı.
EEM19203/EEM19203E Sayısal Sistemler / Digital Systems (2+2), AKTS-4
Sayı sistemleri, sayı sistemlerinin dönüşümü, Boole Cebri, Kapı devreleri, Lojik fonksiyonların sadeleştirilmesi ve kapı devreleri ile gerçeklenmesi, Karnaugh diyagramları, Kombinasyonel Devre Tasarımı, Toplayıcı, Karşılaştırıcı, Kodçözücü, Çoklayıcı, Tekleyici devreler, Ardışıl Devre Tasarımı; Bellek devreleri, İkili Devreler (Flip-Flop), Kaydediciler, Sayıcılar ve uygulamaları, Aritmetik Mantık Ünitesi (ALU), ADC-DAC çeviriciler.
EEM19205/EEM19205E Devre ve Sistem Analizi I / Circuit and Systems Analysis I (3+3), AKTS-8
Temel devre elemanları, bağımsız kaynaklar, dirençler, kapasitörler, indüktörler, Kirchoff akım ve gerilim kanunları, bağımlı kaynaklar, Süperpozisyon Teoremi, Thevenin ve Norton eşdeğer devreleri, düğüm analizi, çevre analizi, RC ve RL devrelerinde sıfır giriş ve sıfır durum cevabı, tam cevap, basamak ve dürtü cevabı, zamanla değişen ve doğrusal olmayan devreler, RLC devrelerinde sıfır giriş ve sıfır durum cevabı, tam cevap, RLC devrelerinde düğüm ve çevre analizi, fazör kavramı ve AC devreler, AC kalıcı durum devre analizi
MAT19215E/MAT19215 Differential Equations / Diferansiyel Denklemler (3+2), AKTS-6
Diferansiyel denklem tanımı, birinci mertebeden diferansiyel denklemler, çözüm teknikleri ve çeşitli uygulamalar, yüksek mertebeden diferansiyel denklemler, belirsiz katsayılar metodu, diferansiyel denklemlerin seri çözümleri, Laplace dönüşümleri, diferansiyel denklem sistemleri ve çözüm teknikleri.
MAT19235/MAT19235E Mühendislik Matematiği / Engineering Mathematics (3+0), AKTS–5
Karmaşık sayıların tanımı, karmaşık sayı eşleniği, karmaşık sayıların kartezyen ve polar gösterimleri, Euler gösterimi, toplama, çıkarma, çarpma, bölme işlemleri, De Moivre formülü, karmaşık sayının n-nci kökleri, elektrik devrelerine uygulamaları, vektörlerle aritmetik işlemler, ortogonal koordinat sistemleri, skaler alanın gradyantı, vektör alanının ıraksaması, ıraksama teoremi, vektör alanının döneli, Stokes teoremi, Fourier serileri, Fourier dönüşümü, Fourier dönüşümünün tanımı, Fourier dönüşümünün özellikleri, Ters Fourier dönüşümü, Fourier dönüşümünün devre teorisinde doğrusal diferansiyel denklemlere uygulamaları.
MUH19210/MUH19210E Mühendislikte Sözlü ve Yazılı İletişim / Oral and Written Communication in Engineering (2+0), AKTS-3
İletişimin tanıtımı, sözlü iletişim teknikleri, kişiler arası iletişim, sunum teknikleri, biçimleri ve iletişimde tartışma yöntemleri, yazım teknikleri, bilimsel ve teknik konularda yazma teknikleri, rapor, el kitabı, kullanma kitabı vb. konularda yazma kuralları, sunumlar, takım çalışması, grup çalışması iletişimi, sözlü ve yazılı iletişim materyalleri, bilimsel araştırma teknikleri, makale ve bildiri hazırlama yöntemleri, liderlik ve iletişim.
MAT19234/MAT19234E İstatistik ve Olasılık / Statistics and Probability (3+0), AKTS-4
Betimsel istatistik (verilerin toplanması, standartlaştırılması, grafiklerinin çizilmesi, tablolar yardımıyla özetlenmesi, aritmetik ortalama, varyans, kovaryans, korelasyon katsayısı), merkezi eğilim (aritmetik ortalama, medyan, mod, geometrik ve harmonik ortalama) ve yayılım ölçüleri (değişim aralığı, ortalama mutlak sapma, varyans, çeyrekler), çarpıklık ve basıklık katsayıları, Temel olasılık kavramları, Tahmin teknikleri (en küçük kareler yöntemi, maksimum benzerlik yöntemi), Regresyon ve korelasyon (basit regresyon, çoklu regresyon, basit korelasyon, kısmi korelasyon), Eğri uydurma ve yorumlanması, Hipotez testleri (ortalamanın testleri, varyansın testleri, tahmini parametrelerin testleri).
EEM19206/EEM19206E Devre ve Sistem Analizi II / Circuit and Systems Analysis II (3+3), AKTS-8
Dinamik devrelerin birinci ve ikinci mertebeden durum denklemlerinin elde edilmesi ve çözülmesi (zaman domeninde çözüm), devrelerin kararlılığının incelenmesi, sinüsoidal sürekli haldeki (alternatif akım) devrelerin geçici ve kalıcı çözüm cevapları, alternatif akımda (frekans domeninde) devre denklemlerinin yöntemleri ve çözümleri, alternatif akımda güç ve enerji kavramları, alternatif akım devre teoremleri, üç fazlı devreler, üç fazlı devrelerde güç ve enerji kavramı, aktif ve reaktif güç ve güç kompanzasyonu.
EEM19216/EEM19216E Mikroişlemciler / Microprocessors (3+2), AKTS-6
ARM programlama modeli, ARM assembly dili ve komut seti, komut işleme, adresleme modları, aritmetik-lojik komutları, program kontrol komutları, alt programlar, kesme işlemleri, MPU donanım özellikleri, hafıza ve çevre birimleri kullanımı.
EEM19228E/EEM19228 Electronics I / Elektronik I (3+3), AKTS-7
İletim, yarıiletkenler, taşıyıcılar, p-tipi ve n-tipi katkılama, sürüklenme ve difüzyon mekanizmaları, pn jonksiyonunun fiziksel yapısı ve davranışı, ideal diyot, gerçek diyot, elektriksel davranışı ve akım-gerilim eğrisi, Diyot modeli, diyotlu devrelerin DC analiz yöntemleri (sabit gerilim düşümü modeli, üstel modelle sabit nokta iterasyonu), küçük işaret yaklaşımı, diyot küçük işaret eşdeğeri ve diyotlu devrelerin AC analizi, DC güç kaynağı tasarımı (doğrultucular, kondansatör süzgeçli yapının analizi), Zener diyot ve regülasyon, gövde direnci ve parazitik kapasiteler, diğer diyot türleri, Bipolar jonksiyonlu transistorun (BJT) fiziksel yapısı ve davranışı, Early olayı, BJT çalışma bölgeleri, elektriksel modeli (Ebers-Moll) ve karakteristikleri, BJT'li devrelerin DC kutuplaması ve ısıl kararlılığı, MOSFET'in fiziksel yapısı ve davranışı, çalışma bölgeleri, karakteristikleri, önemli ikincil etkiler (kanal boyu modülasyonu, gövde etkisi), MOSFET'li devrelerin DC kutuplaması ve ısıl kararlılığı, BJT ve MOSFET'in anahtar uygulamaları, sayısal devrelerdeki kullanımı.
EEM19242/EEM19242E Elektromanyetik Alan Teorisi / Electromagnetic Fields Theory (3+0), AKTS-6
Vektör cebiri ve vektör analizi, Elektrostatik: Temel elektrostatik varsayımlar, Coulomb kanunu, Gauss kanunu ve uygulamaları, Elektriksel potansiyel, polarizasyon, Durağan elektrik akımı, Laplace ve Poisson denklemleri, Magnetostatik: Temel magnetostatik varsayımlar, Vektör manyetik potansiyeli, Biot-Savart kanunu ve uygulamaları, Magnetik malzemelerin davranışı, Magnetik enerji, Magnetik kuvvetler ve tork, Elektrostatik ve Magnetostatik alan sınır koşulları, Zamanla değişen alanlar ve Maxwell denklemleri.
EEM19329E/EEM19329 Electronics II / Elektronik II (3+3), AKTS-7
Kuvvetlendiriciler, Kuvvetlendiricilerin frekans cevabı, Temel elektronik devreler, Doğrudan bağlantılı tümleşik kuvvetlendiriciler (Op-Amp, OTA, Akım Taşıyıcı), Güç kuvvetlendiricileri, Negatif ve pozitif geri besleme, Doğrusal ve anahtarlamalı besleme devreleri.
EEM19341/EEM19341E Elektromanyetik Dalga Teorisi / Electromagnetic Waves Theory (3+0), AKTS-5
Zamanla değişen alanlar ve Maxwell denklemleri, Faraday’ın Elektromanyetik İndüksiyon Yasası, Maxwell denklemleri, Potansiyel fonksiyonları, Elektromanyetik sınır koşulları, Dalga denklemleri ve çözümleri, Zamanda harmonik alanlar, Düzlemsel elektromanyetik dalgalar, Kayıpsız ortamlarda düzlemsel dalga, İletken ortamlarda düzlemsel dalga, Elektromanyetik güç akışı ve Poynting vektörü, Düzlemsel iletken yüzeye dik ve eğik açılı geliş, Düzlemsel dielektrik arayüzeye dik açılı geliş, Çok katmanlı dielektrik tabakaya dik açılı geliş, Düzlemsel dielektrik arayüzeye eğik açılı geliş.
EEM19343/EEM19343E Haberleşme Sistemlerine Giriş / Introduction to Communication Systems (2+2), AKTS-5
İşaret iletimi, Spektral analiz, Modülasyon kavramı, Genlik modülasyonlu işaret üretimi ve demodülasyonu, Örnekleme kuramı.
EEM19355/EEM19355E Sinyaller ve Sistemler / Signals and Systems (3+0), AKTS-4
Sürekli ve ayrık zamanlı işaretler ve sistemler, Doğrusal, zamanla değişmeyen sistemler, Sürekli ve ayrık Fourier serisi ve dönüşümü, Elektriksel işaretlerin zaman – frekans analizi, Örnekleme ve yeniden oluşturma, Laplace ve Z-dönüşümü.
EEM19361/EEM19361E Elektromekanik Enerji Dönüşümü / Electromechanic Energy Conversion (3+0), AKTS-4
Manyetik devreler ve akı, manyetik malzemelerin özellikleri ve kayıplar, deri ve yakınlık etkisi, kalıcı mıknatıs tipleri ve özellikleri, mıknatıs içeren manyetik devrelerin analizi, elektromanyetik alanlarla ilgili temel yasalar, transformatörler, fazör diyagramları, eşdeğer devre parametreleri, manyetik alan içerisinde akım taşıyan bir iletkende oluşan kuvvet ve hareket eden bir iletkende endüklenen gerilim, lineer doğru akım makinası, enerji sakınımı ve enerji denge denklemi, moment ve kuvvet ile manyetik alan ve elektrik alan arasındaki ilişkiler, döner makinalarda sargıların oluşturduğu manyeto motor kuvveti (MMK), döner alan oluşumu, AA ve DA makinalarında gerilim endüklenmesi ve moment oluşumu.
EEM19356E/EEM19356 Digital Signal Processing / Sayısal Sinyal İşleme (3+2), AKTS-6
Analog işaretler - digital işaretler, Örnekleme, Analog - Digital işaret dönüşümleri, Ayrık-zaman Fourier serisi, ayrık Fourier dönüşümü, İşaretlerin zaman ve frekans gösterimleri, DTFS ve DFT, z-dönüşümü ve özellikleri, Sistem kararlılığı, Digital işaret mimarileri, z-dönüşümü yardımı ile sistem sentezi, Digital filtre yapıları, IIR ve FIR filtreleri.
EEM19364/EEM19364E Kontrol Sistemleri / Control Systems (3+2), AKTS-6
Temel tanımlar, kavramlar ve kontrol sistemi bileşenleri. Kontrol sistemlerinin sınıflandırılması. Kontrol sistemlerinin tasarım ilkeleri. Kontrol sistemi uygulamaları. Matematiksel temeller: Diferansiyel denklemler, Laplace dönüşümü, matris cebri. Transfer fonksiyonu, blok diyagramlar. Blok diyagramların indirgenmesi. Sinyal akış şemaları. Mason kazanç formülü. Fiziksel sistemlerin matematiksel olarak modellenmesi. Kontrol sistemlerinin zaman bölgesi analizi, birinci dereceden sistem analizi, ikinci dereceden sistemlerin analizi, kutup ve sıfır eklemenin sistem cevabına etkileri. P, PI, PD ve PID denetleyiciler, Faz ileri ve Faz geri denetleyiciler. Kontrol sistemlerinde kararlılık, Routh kriteri. Karakteristik denklemleri kullanarak denetleyici tasarımı. Köklerin Yer Eğrisi kavramı ve çizimi. Köklerin Yer Eğrisi tekniği ile denetleyici tasarımı. MATLAB ve Simulink uygulamaları.
EEM19401/EEM19401E Bitirme Projesi I / Graduation Project I (1+4), AKTS-6
Basit uygulama projeleri ve öğretim elemanı tarafından verilecek olan bitirme projesi konusundaki ön çalışmalar.
EEM19402/EEM19402E Bitirme Projesi II / Graduation Projects II (1+4), AKTS-6
Öğretim elemanı tarafından verilecek olan bitirme projesinin tamamlanması. Proje raporunun hazırlanması ve sunumu.
Seçmeli Dersler (EEM 6. Yarıyıl)
EEM19312E/EEM19312 Electrical and Electronics Measurement Techhniques / Elektrik-Elektronik Ölçme Teknikleri (2+2), AKTS-5
Ölçmenin temel ilkeleri, Ölçme hataları ve hata kaynakları, Tasarım terimlerinin açıklanması, Kalibrasyon kavramları, Devre elemanlarının ölçülmesi ve ölçüm yöntemleri, Maxwell-Wien köprüsü, Wheatstone köprüsü uygulamaları, Hay köprüsü ile ölçüm, Owen köprüsü, Seri ve paralel kapasite köprüleri, Schering köprüsü, Q-metre, Analog ölçmeler, Hareketli ölçü aletleri, Ölçme sınırlarının değiştirilmesi, Ölçü aleti hassasiyeti, AC ölçümü, Ohmmetre, Döner bobinli ve elektronik multimetreler, Sayıcılar, Digital ölçme, Analog-digital dönüşüm ve dönüştürücüler, Flash dönüştürücüler, Tek eğimli ADC´ler, Çift eğimli ADC´ler, gerilim-frekans dönüştürücüler, Tetikleme devrelerinde ölçüm.
EEM19314E/EEM19314 Electronic Instrumentation / Elektronik Enstrumantasyon (2+2), AKTS0-5
Ölçme, hata, doğruluk, hassasiyet gibi tanımlamalar. Ölçme sistemlerinin statik ve dinamik karakteristikleri. Hata türleri, hata analizi. Analog ve sayısal ölçü aletlerinin çalışma prensipleri, doğrulukları, kalibrasyonları. AC veya DC akım ve gerilim ölçme yöntemleri ve standartları. Köprü ölçümleri (Wheatsone, Kelvin, Maxwell ve Hay Köprüsü). İşlemsel kuvvetlendirici ile ölçüm yükselteçleri, Ortalama ve efektif değer dönüştürücüleri, faz duyarlı doğrultucu. Analog işaretlerin örneklenmesi ve kuantalanması. Sayısal analog ve analog sayısal dönüştürücü yapıları. Güç ve enerji ölçümü, ölçme yöntemleri, dijital wattmetre, enerji tüketiminin ölçümü. Algılayıcılar ve dönüştürücüler: Çalışma prensipleri ve karakteristikleri. Analog ve sayısal veri toplama sistemleri.
EEM19322E/EEM19322 Power Transmission Systems / Enerji İletim Sistemleri (3+0), AKTS-5
Temel bileşenler. İletim hatlarının RLC bileşenleri. AC iletim sistemlerinin modellenmesi. Güç iletim sistemlerinin geçici ve sürekli hal analizi. Ağ matrisi ve güç akışı analizleri. Hatalı güç sistemlerinin analizi. Simetrik bileşenler ve dengesiz hata analizi. Güç iletim hatlarının korunması. Güç sistemlerinin stabilizasyonu. DC güç iletimin temelleri.
EEM19324E/EEM19324 IC Design / Tümdevre Tasarımı (2+2), AKTS-5
VLSI tasarımın temelleri, Tasarım ve test edilebilirlik, Tümdevre tasarım teknikleri: Hiyerarşik tasarım, tasarım gösterimleri, bilgisayar destekli tasarım, Fabrikasyon ve serim planları, Tasarım araçları ve tasarım kuralları, Sayısal ve analog tümdevre tasarım teknikleri, Uygulamaya Özgü Tümdevre (ASIC) Tasarımı, Kırmık üzerinde yerleştirme planı, Yapı tasarımı, Kırmık tasarımı, Analiz ve sentez algoritmaları.
EEM19344/EEM19344E Dijital Haberleşme Sistemleri / Digital Communication Systems (2+2), AKTS-5
Örnekleme teoremi, Nyquist ölçütü, ideal, doğal ve düz tepeli örnekleme. Darbe modülasyonu türleri: Darbe genlik modülasyonu, darbe kod modülasyonu, kuantalama, delta modülasyonu, farksal darbe kod modülasyonu. Temelband veri iletimi: simgelerarası girişim, Nyquist kanalı, band verimliliği. İşaret uzayı analizi, hata analizi. İkili sayısal modülasyon türleri: İkili genlik kaydırmalı anahtarlama, ikili frekans ve faz kaydırmalı anahtarlama. M-li bant geçiren modülasyon, enformasyon ve entropi kavramlarına giriş.
EEM19346/EEM19346E İleri Sayısal Sistem Tasarımı / Advanced Digital System Design (2+2), AKTS-5
VLSI Tasarım Akışı, Mikron-Altı MOS Modeller ve Sayısal Tümleşik Devreler için Fabrikasyon Süreci, CMOS sayısal devreler için Dinamik ve Statik Karakteristikler, Gecikme, Güç Hesabı, Bilgisayar Tabanlı Devre Analizi ve Serim Tasarımı, Ardışıl devreler, Anahtarlar ve Anahtar Tabanlı Kapı Tasarımı, Dinamik Mantık Devreleri, İleri Sayısal Modül Tasarımı, Sayisal devrelerdeki zamanlama, fonksiyonel sorunlar ve cözümleri, Düşük Güçlü VLSI Tasarım Teknikleri, Üretilebilirlik ve Testedilebilirlik için Tasarım Teknikleri, Sayısal Devre Tasarımında Donanım Tanımlama Dilleri.
EEM19372E/EEM19372 Electrical Machines / Elektrik Makinaları (3+2), AKTS-5
Döner elektrik makinalarının temel çalışma ilkeleri, yapıları, sınıflandırılması ve kullanım alanları. Senkron, asenkron ve doğru akım makinalarının sürekli-hal eşdeğer devre modelleri, hız-moment ve akım-gerilim karakteristikleri, model parametrelerinin belirlenmesi ve bu makinaların jeneratör ve motor olarak işletilmesi. Bir fazlı alternatif akım motorları ve sabit mıknatıslı doğru akım motorları gibi özel yapıdaki elektrik makinaları hakkında genel bilgilerin verilmesi.
EEM19374E/EEM19374 Electrical Installations / Elektrik Tesisleri (3+0), AKTS-5
Enerji tekniğine giriş, İşletme araçları, Şebekelerin tertiplenmesi, Şebeke malzemesi, şebeke yükünün tespiti, Şebeke gerilimi, şebeke hesaplarının esasları, Gerilim düşümü hesapları, Şebeke problemlerinin çözülmesi için metotlar, Akıllı Şebekelere Giriş, Akıllı Şebekelerde Haberleşme ve Ölçüm, Akıllı Sayaçlar, Akıllı aygıtlar, Akıllı Şebeke Uygulamaları, Yönetmelikler, Standartlar ve Güvenlik, Santral gücü tespiti, Enerji kaynakları, Hidroelektrik santraller, Termik santraller.
EEM19375E/EEM19375 Power Electronic Circuits / Güç Elektroniği Devreleri (2+2), AKTS-5
Anahtarlamalı devreler ve güç elektroniğinin temel kavramları. Diyot, tristör, triyak, GTA, BJT, MOSFET, IGBT ve MCT elemanlarının çalışma karakteristikleri. Bir ve üç fazlı kontrollü ve kontrolsüz doğrultucular, DA kıyıcıları. Bir ve üç fazlı eviriciler, darbe genişlik modülasyonu ve gerilim regülasyonu. AA kıyıcılar ve doğrudan frekans dönüştürücüleri. Koruma ve söndürme devreleri. Anahtarların paralel ve seri çalışması.
Seçmeli Dersler (EEM 7. ve 8. Yarıyıl)
EEM19426E/EEM19426 Optoelectronics / Optoelektronik (2+2), AKTS-5
Radyasyonun kısa fiziği, foton emisyonu ve tespiti. Radyasyon kaynakları. Kavşak fotodetektörlerinin spektral verimliliği. Optoelektronik kuplörler. Modülasyonlu ve modülasyonsuz optokuplörler. Photo-Darlington cihazları. Doğrudan röle kontrolü. Işıkla tetiklenen güç devreleri. Fotodetektörleri transistörlere ve işlemsel yükselteçlere bağlamak. Fotodetektörlerin multivibratör ve mantık devreleri ile çalıştırılması. Sinüs dalga ve kare dalga modülasyonlu ışık vericileri. Yedi segmentli ve LED matris gösterge birimleri. Endüstriyel elektronikte LED'ler: galvanik izolasyon, dönme hissi ve RPM dedektörleri, telemetreler. Charge-Coupled-Cihazı. Doğrusal CCD uygulamaları. 2D CCD uygulamaları.
EEM19442E/EEM19442 Microwave Techniques / Mikrodalga Sistemleri (2+2), AKTS-5
TEM modlu iletim hatlarında akım ve gerilim dalgaları, frekans ve zaman domeni analizleri, enerji ve güç akışı, empedans uydurma, Smith abağı, mikroşerit hatlar, hat üzerinde darbe yayılımı, S-parametreleriyle devre analizi prensipleri, mikrodalga radyo yayılımının temelleri ve antenlere giriş.
EEM19443E/EEM19443 Communication Electronics / Haberleşme Elektroniği (2+2), AKTS-5
Seri ve paralel rezonans devreleri, Kuplajlı devreler, Gürültü, Gürültü faktörü, Kuvvetlendiriciler, Osilatörler, Karıştırıcılar.
EEM19444E/EEM19444 Mobile Communication Systems / Gezgin iletişim Sistemleri (2+2), AKTS-5
Gezgin hücresel haberleşme sistemleri standartları ve özellikleri, GSM sistem yapısı, haberleşme ve servis özellikleri, Propagasyon ve Girişim etkileri, RF Hücre planlama.
EEM19445E/EEM19445 Antennas and Propagation / Antenler ve Yayılma (2+2), AKTS-5
Haberleşme sistemlerinde anten kullanımı, anten yapıları ve temel parametreleri, Akım kaynağının oluşturduğu dalga bileşenlerinin hesap edilme bağıntıları, Düzgün tel antenler, özellikleri ve parametrelerinin bulunması, Düzgün halka antenler ve parametrelerinin bulunması, Anten dizileri ve özellikleri, Mikroşerit yapılarda anten özellikleri ve besleme şekilleri, Anten yapılarını analiz ve sentez eden yazılım araçları, özellik ve kullanımları, Açıklık, yansıtıcı, yarık anten tipleri ve özellikleri, Özel amaçlı anten yapıları, Anten ölçme teknikleri.
EEM19447E/EEM19447 Introduction to Robotics / Robotiğe Giriş (2+2), AKTS-5
Giriş, Temel Kavramlar, Robotların Sınıflandırılması, Robot Kinematiği, Robot Dinamiği, Yörünge Planlaması, Robot Kontrolü, Robot Sensörleri, Robot Uygulamaları ve Yazılımları
EEM19451E/EEM19451 Digital Image Processing / Sayısal Görüntü İşleme (3+0), AKTS-5
Görüntünün dijitalleştirilmesi, imajın gösterilmesi ve transformasyonlar, frekans alanında filtreleme, restore etme ve tekrar yapılandırma, imaj sıkıştırma, segmentasyon ve sınıflandırma.
EEM19467E/EEM19467 Process Control / Süreç Denetimi (2+2), AKTS-5
Süreç Denetimine Giriş ve Kavramlar, Süreç Dinamiği için Modelleme Araçları, Yüksek Mertebeden Sistemler, Denetleyiciler ve Son Denetim Elemanları, Kimyasal Reaktör Denetim Sisteminin Blok Diyagramı, Frekans Tepkisi, Frekans Tepkisi ile Denetim Sistem Tasarımı, İleri Denetim Stratejileri, Denetleyici Ayarı ve Süreç Tanımlama, Kontrol Valfleri, Karmaşık Süreçlerin Teorik Analizi, Fiziksel Sistemlerin Durum-Uzay Gösterimi, Transfer Fonksiyon Matrisi, Çok Değişkenli Denetim.
EEM19468/EEM19468E Programlanabilir Lojik Devre Tasarımı / Programmable Logic Circuit Design (2+2), AKTS-5
Programlanabilir Lojik Elemanlar, Programlanabilir Kapı Dizileri, FPGA Tasarım Akışı ve Mimarileri, Donanım tanımlama dilleri hakkında genel bilgi, Davranışsal ve kapı seviyesi tasarım modeli, Benzetim ortamının tanıtımı, Kombinezonsal devre tasarımı ve benzetim örnekleri, Ardışıl devre tasarımı ve benzetim örnekleri, Sayıcılar, Kaydediciler ve Aritmetik Devrelerin HDL ile tasarımı ve simülasyonları, HDL ile Sonlu Durum Makinaları Tasarımı, FPGA (Field Programmable Gate Array) sentezleme ve yerleştirme işlemleri, FPGA I/O birimleri ile uygulama geliştirme, Endüstriyel elektronikte FPGA kullanımı.
EEM19469/EEM19469E Güç Sistemlerinde Kontrol ve İletişim / Power System Controls & Communications (2+2), AKTS-5
Elektrik güç şebekelerinin işletilmesine ve kontrolüne giriş. Güç sistemlerinin dinamiğinin modellenmesi. Aktif güç ve frekans kontrolü. Yük atma ve restorasyon. Reaktif güç ve gerilim kontrolu. Veri iletişiminin temelleri. Temel haberleşme sistemleri. Modern güç sistemlerinde veri iletişim ihtiyacı. Danışmalı kontrol ve veri toplama sistemleri. Güç sistemlerine yönelik SCADA uygulamaları. SCADA sistemleri tasarımı: MTU, RTU ve haberleşme hatları. Dağıtım otomasyonu için SCADA sistemleri tasarımı.
EEM19471/EEM19471E Elektrik Enerjisi Üretimi / Electrical Energy Generation (3+0), AKTS-5
Elektrik enerjisi üretimine giriş. Buhar santralleri, gaz turbini santralleri, hidroelektrik santraller, kojenerasyon santralleri, kombine çevrim santraller ve nükleer santrallerin tesis yapıları ve çalışma şekilleri. Yenilenebilir enerji kaynakları ile elektrik üretimi. Yük-frekans kontrolü. Senkron generatörler için uyarma sistemleri. Santrallerde koruma yöntemleri. Santrallerde ölçme yöntemleri.
EEM19472/EEM19472E Enerji Dağıtım Sistemleri / Energy Distribution Systems (3+0), AKTS-5
Elektrik enerjisi dağıtım sistemlerinin tanıtımı, birincil (orta gerilim) ve ikincil (alçak gerilim) dağıtım sistemlerinin tasarlanması ve işletilmesi, radyal şebeke, halka şebeke kavramlarının açıklanması, hat kesiti belirlenmesinin temelleri, arıza akımı hesaplamaları, gerilim düşümü hesaplamaları, topraklama esasları, güç faktörü düzeltilmesi, güç kalitesi ve koruma sistemleri.
EEM19473E/EEM19473 Illumination Techniques / Aydınlatma Tekniği (3+0), AKTS-5
Işık ve görme olayı, fotometrik büyüklükler ve yasalar, fizyolojik-optik esaslar, ışık üretiminin temelleri, ışık kaynakları, aydınlatma aygıtları, aydınlatmanın bileşenleri, aydınlatma hesabı, gerilim düşümü ve iletken kesidi hesapları.
EEM19474E/EEM19474 High Voltage Techniques / Yüksek Gerilim Tekniği (3+0), AKTS-5
Elektrostatik alanlar, temel denklemler, düzlemsel elektrot sistemleri, eş merkezli küresel elektrot sistemleri, eş eksenli ve eş eksenli olmayan silindirsel elektrot sistemleri. Maksimum elektrik alan şiddetinin yaklaşık olarak hesaplanması, çok tabakalı düzlemsel ve çok tabakalı eş eksenli silindirsel elektrot sistemleri, konform dönüşüm, elektrostatik alan hesabı için sayısal yöntemler. Boşalma olaylarına giriş, gazlarda boşalma olayları (Townsend Boşalma Teorisi ve Kanal Boşalma Teorisi, korona, yıldırım ve yüzeysel boşalma); katı ve sıvı yalıtkanlarda boşalma ve delinme olayları. Aşırı gerilimlerin kaynağı ve aşırı gerilimlerden korunma. Yüksek gerilimlerin üretilmesi ve ölçülmesi. Yüksek gerilim deneyleri ve laboratuvarları. Yüksek doğru gerilim ve uygulamaları.
EEM19475/EEM19475E Dijital Koruma ve Sinyalizasyon / Digital Protecting & Signalling (2+2), AKTS-5
Elektrik güç sistemlerinin korunmasına giriş. Temel koruma yöntemleri ve uygulamaları. Dijital röleler için işaret koşullandırma. Dijital röle donanımı. Dijital koruma için işaret işleme. Dijital koruma ve arıza yeri algoritmaları. Dijital koruma sistemleri yazılımı. Koruma için dijital veri iletişimi. Koruma sinyalizasyonu ve iletim hatları için pilot koruma. Tümleştirilmiş koruma ve kontrol sistemleri.
EEM19476/EEM19476E Yenilenebilir Enerji Sistemleri / Renewable Energy Systems (2+2), AKTS-5
Yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili temel bilgiler ve bunların kullanılmasını sağlayan teknolojiler, dünyadaki ve ülkemizdeki rüzgar, güneş, dalga, akıntı, jeotermal, bioenerji kaynakları, küçük hidroelektrik santrallar ve enerji depolama sistemleri hakkında bilgiler.
EEM19478/EEM19478E Nükleer Enerji ve Nükleer Reaktörler / Nuclear Energy and Nuclear Reactors (2+2), AKTS-5
Nükleer reaksiyonlar, nükleer fisyon, nükleer enerjinin üretimi, nükleer reaktör kavramları, araştırma reaktörleri, güç reaktörleri, hızlı reaktörler, nükleer yakıt malzemeleri.
EEM19479/EEM19479E Elektrikli Sürücü Sistemler / Electric Drive Systems (2+2), AKTS-5
Giriş. Mekanik sistemlerin temelleri. Doğrusal ve döner hareketlerin modellenmesi ve analizi. Sürücü sistemlerin dinamiği. Elektrikli sürücü sistem bileşenlerinin karakteristikleri: motorlar, yükler ve güç aktarma elemanları. Çalışma kipleri ve performans değerlendirme kriterleri. Endüstride çeşitli elektrikli sürücü uygulamaları. Motor sürücülerinde güç elektroniği devrelerinin kullanımı.
EEM21466/EEM21466E Sayısal Kontrol Sistemleri / Digital Control Systems (3+0), AKTS-5
Ayrık-zaman sistemler ve z-dönüşümü, sürekli zaman kontrolörlerin sayısal kontrolör eşdeğerleri, açık ve kapalı çevrim sayısal kontrol sistemleri, sayısal kontrol sistemlerinin zaman cevabı karakteristikleri, sayısal kontrol sistemlerinde kararlılık analizi, sayısal kontrolör tasarım teknikleri.
BLM19447/BLM19447E Yapay Zekaya Giriş / Introduction to Artificial Intelligence (2+2), AKTS-5
Yapay zeka ile ilgili temel kavramlar, bilginin temsili, arama algoritmaları, kural tabanlı öğrenme algoritmaları (karar destek sistemleri, yönetim bilişim sistemleri, uzman sistemler). Matematiksel morfolojiye dayalı yapay zeka teknolojileri (Yapay sinir ağları). Öğrenme ve test etme. Performans analizine yönelik hata analiz yöntemleri (MSE, RMS). Optimizasyon amaçlı yapay zeka teknikleri. (Yapay sinir ağları, genetik algoritmalar)
BME19424/BME19424E Elektronik Ölçme ve Görüntüleme Teknikleri / Electronic Measurements and Display Technologies (2+2), AKTS-5
Elektrik mühendisliğinin temelleri ve faaliyet alanları, devre elemanları ve özellikleri, elektronik ölçme yöntemleri, algılayıcılar, veri toplama, değerlendirme, ölçme cihazlarının çalışma ilkeleri, dalga şekli ve resim görüntüleme cihazları, enerji kaynakları, elektriksel, termal ve mekanik büyüklüklerin ölçülmesi ve değerlendirilmesi.
BLM19462E/BLM19462 Introduction to Machine Learning / Makine Öğrenmesine Giriş (2+2), AKTS-5
Giriş; olasılık, istatistik ve lineer cebir hatırlatması; eğitmenli öğrenme; Bayes öğrenmesi; parametrik yöntemler; çok öznitelikli öğrenme; boyut azaltma; kümeleme; parametrik olmayan yöntemler; karar ağaçları; lineer sınıflandırma; karar destek makinaları; yapay sinir ağları; hidden Markov modelleri; farklı öğrenme yöntemlerinin değerlendirme, karşılaştırması; sınıflandırıcı birleştirilmesi
Seçmeli Dersler (Genel Mühendislik)
MUH19401/MUH19401E Mühendislikte İş Güvenliği ve İş Şağlığı / Job Security and Health in Engineering (3+0), AKTS-5
İş sağlığı ve güvenliğinin tanımı ve tarihçesi, Dünyadaki gelişimi, Ülkemizdeki gelişimi, İş güvenliği, İş sağlığı ve Çevre sağlığı-Halk sağlığı ilişkisi, Risk değerlendirme metotları, korunma politikaları, Mevzuattaki yenilikler
MUH19402/MUH19402E Mühendislik Ekonomisi / Engineering Economics (3+0), AKTS-5
Temel Kavramlar, Nakit Akışlarının Dengelenmesi, Faiz ve Paranın Zaman Değeri, Şimdiki Değer Yöntemi, Yıllık Eşdeğer Yöntemi, Gelecek Değer Yöntemi, İç Verim Oranı Yöntemi, Dış Verim Oranı Yöntemi, Alternatiflerin Değerlendirilmesi, Amortisman, Vergi Sonrası Nakit Akış Analizleri, Enflasyonun Nakit Akışlarına Etkileri, Başabaş Analizi, Fayda-Maliyet Analizi, Yenileme Analizleri
MUH19404/MUH19404E Mühendislik Yönetimi / Engineering Management (3+0), AKTS-5
Mühendislik proje geliştirme süreci, ekip yapısı, proje planlama, tahmin, izleme ve kontrol, risk yönetimi, değişim yönetimi, yazılım konfigürasyon yönetimi
MUH19405/MUH19405E Bilimsel Araştırma Yöntemleri / Scientific Research Methods (3+0), AKTS-5
Akademik veya mesleki araştırmada kullanılan yöntemler, Elektronik kaynaklar üzerinde araştırma, Veri toplama ve düzenleme, Hipotez oluşturma, Referans toplama, Dönem ödevi, araştırma raporu, bitirme projesi ve temel bilimsel yayın hazırlama.
MUH19406/MUH19406E Mühendislikte Maliyet Analizi / Cost Analysis in Engineering (3+0), AKTS-5
Muhasebe süreci hakkında bilgi, şirket türleri ve aralarındaki farklar, şahıs şirketi, şahıs şirketlerinde kâr ve zarar dağıtımı, ara değerlendirme, şahıs şirketlerinde birleşme, devir ve tasfiye işlemleri, sermaye şirketlerinde kuruluş işlemleri, sermaye şirketlerinde sermaye artırımı ve azaltımı, sermaye şirketlerinde kâr ve zarar dağıtımı, sermaye şirketlerinde tasfiye işlemleri, şirketlerde birleşme ve devir işlemleri, şirketlerde özellikli işlemler
MUH19452/MUH19452E Kalite Yönetimi / Quality Management (3+0), AKTS-5
Kalite tanımları, Giriş, Proses ve Çıktı kalitesi, Cp, Cpk, Proses yeterliliği, Kalite yönetim sisteminin prensipleri, ISO 9001:2015 Kalite yönetim sistemi, ISO 14001 ÇYS ve ISO 45001 İSGS ile entegrasyonu, Dokümantasyon ve iç denetim, Kalitede problem çözme yöntemleri ve sürekli iyileştirme, PDCA, FMEA, 4M yöntemleri, istatistiki prosesin kalite kullanımları
Seçmeli Dersler (Temel Bilim)
MAT19227/MAT19227E Sayısal Yöntemler / Numerical Methods (3+0), AKTS-5
Sayısal Yöntemlerin tanımı ve özellikle mühendislik uygulamalarındaki kullanımının açıklanması. Sayısal yöntemlerde hata analizi, analitik çözümler, lineer ve lineer olmayan denklem sistemi çözümleri, yaklaşım yöntemleri, interpolasyon, lineer regresyon, sayısal integrasyon.
MAT19228/MAT19228E Numerik Optimizasyon / Numerical Optimization
Kısıtsız optimizasyon için gerekli ve yeterli şartlar, Rekürsif arama yöntemleri, Gradyen yöntemler, Newton yöntemi, Eşitlik kısıtlı problemler, Eşitsizlik kısıtı ve Karush-Kuhn-Tucker teoremi, En küçük kareler analizi, Lineer programlama, Simplex yöntemi, Dışbükey Optimizasyon, Uygulamalar.
MAT19229/MAT19229E Matlab ile Matris Teorisi / Matrix Theory with Matlab (3+0), AKTS-5
MATLAB programlama diline giriş, değişkenler, operatörler, algoritmalar ve döngüler, fonksiyonlar, lineer cebir uygulamaları, doğrusal en küçük regresyon, polinomlar, interpolasyon, sayısal diferansiyel ve integral, adi diferansiyel denklemlerin çözümü.
KIM19115/KIM19115E Genel Kimya / General Chemistry (3+0), AKTS-5
Temel kavramlar, genel kimya kanunları, atomun yapısı, çok elektronlu atomlar ve periyodik sistem, kimyasal bağ ve molekül yapısı, katılar, sıvılar ve gazlar, termokimya, kimyasal kinetik, kimyasal denge, asitler ve bazlar, elektrokimya, radyoaktivite.